VARFÖR BÖRJAR MAN RÖKA?

Varför börjar man egentligen röka? Om vi fantiserar oss iväg till en värld där ett nikotinberoende är lika tabubelagt som ett alkoholberoende, skulle då lika många aktivt börja röka på heltid? Nej. Det tror inte jag. Anledningen till att man tar sin första cigarett handlar nästan alltid om att man vill känna en social tillhörighet. Om man t.ex. är på en fest, eller går i en klass där alla går ut på rasten och röker, så är man rädd för att bli lämnad ensam och uppfattas som tråkig och töntig just för att man väljer att inte röka.

Det är så vi människor fungerar. Vi är flockdjur. När din hjärna säger till dig att göra något du egentligen inte vill, enbart för att passa in, så är det en instinkt djupt rotad i vår genetiska historia som kickar in. Jag tror att det är viktigt att man förstår detta. Först då kan man ta ett steg tillbaka från det och inse att det egentligen inte finns något tvång. Det är bara din grottmännisko-gener som försöker skydda dig från att bli lämnad av flocken och uppäten av sabeltandade vargar.

Nu tänker kanske du: “Men jo, det finns visst ett tvång. Om jag inte gör detta kommer mina vänner tycka att jag är tråkig och sluta vara med mig.” och då svarar jag: Av egen erfarenhet kan jag intyga att “Coola vänner” oftast är mer toleranta än vad man tror. Man måste bara våga vara den första att säga nej. Är de dina riktiga vänner kommer de acceptera vad du tycker utan att försöka tvinga eller övertala dig till något annat. Om fallet ändå skulle vara det motsatta så borde du kanske fundera på om du inte förtjänar bättre vänner i längden.

Som ni förstår kan det här vara svårt att handskas med själv. Allt kan kännas som en omöjlig ond cirkel av social påfrestning. Vad ska man göra? Hur ska man tänka?

Som jag skrev för någon dag sedan så har jag varit ambassadör för A Non Smoking Generation denna veckan. En organisation som jobbar för att minska rökning bland ungdomar. De har startat en Fear Clinic som man kan gå till och prata om just det här. De har öppet varje dag 17-20 fram till nästa söndag (16/3).  Ni hittar den på Minecraft ip:mc.nonsmoking.se (185.28.189.104) och på Kik: NSGfearclinic.

Vill ni veta mer om projeket eller om A Non Smoking Generation så hittar ni det på deras hemsida: http://nonsmoking.se

 
 
5 kommentarer
Annie

Tycker det är bra att en ung vuxen person som du faktiskt är med i något sånt här, och visar människor att man kan säga NEJ till rökning. Bra simon! :)

m

Jätte bra att du skriver att det är fel att röka, men ändå finns det bilder på dig när du röker. Jag har sett att du skrivit att du röker bara på foton. Men det kan på ett sätt uppmuntra att det är snyggt att röka. Eller är dem bilderna gamla, delar du inte samma uppfattning längre? Snälla svara här i kommentarsfältet eller i ett inlägg på din blogg.

Ida

Nästan alla mina kompisar röker, och jag har frågat ALLA om dom tyckte det var gott första gången dom rökte, ALLA sa nej. Jag fattar inte varför man fortsätter med något man ändå inte tycker om + att det svider i halsen. (Jag har provat dum som jag är, men det är allt.) Jag menar, man fortsätter ju inte äta en maträtt man inte tycker om, varför fortsätter man röka när man inte gillar det???????????????

Anonym

Jag är inte så gammal jag är bara 10 men älskar din blogg. Jag tycker det är fel att röka. En av mina kompisar sa att dom hade fått smaka en cigg av sin mamma. Jag blev så jävla arg. Jag förstår att du inte bryr dig om mig men jag gillar dig och din blogg och dina videos jätte jättemycket. Hälsa Clara från Agnes.

Klara

Röker du själv Simon?